Man in pak fietst naar werk in binnenstad Amsterdam

De Fiets naar je Werk Dag komt eraan op 24 september! Waarschijnlijk werken velen van jullie thuis vanwege corona. Maar ook als je vanuit huis werkt, kun je mee doen. Maak een mooi fietsrondje met hetzelfde aantal kilometers dat je normaal van en naar je werk fietst. Wist je dat je met de Atlas Leefomgeving gezonde fietsroutes kunt ontwerpen? Ga aan de slag en spring de 24ste zelf op de fiets!

Man fietst in natuur met op achtergrond logo Fiets naar je Werk Dag

Het doel van de Fiets naar je Werk Dag is om mensen op een laagdrempelige manier te laten kennismaken met de fiets als vervoersmiddel naar het werk. Ook als je thuiswerkt, kun je meedoen aan de Fiets naar je Werk Dag. Geef aan hoeveel kilometer je normaal gesproken heen en terug zou fietsen en fiets op 24 september een #thuiswerkrondje met net zoveel kilometers.

Maar is het dan wel veilig om te fietsen? Volgens de organisatoren wel, als iedereen zich goed aan de richtlijnen van het RIVM houdt. De Fietsersbond heeft ook goede tips over hoe je veilig kunt fietsen in coronatijden.

Tabel met de fiets of met de auto naar je werk Milieu Centraal

Gezond voor milieu en jezelf

Fietsen naar het werk is niet alleen goed voor je gezondheid, maar ook voor het milieu. Uit onderzoek van het Planbureau voor de Leefomgeving en de Universiteit Utrecht (pdf: 426 KB) blijkt dat je door regelmatig te fietsen drie tot veertien maanden langer kunt leven. Met de fiets heb je bovendien altijd een betrouwbare aankomsttijd en fietsen kost niets.

Als je vaker op de fiets springt, is dat niet alleen goed voor je zelf, maar ook voor onze leefomgeving. Op lopen na is geen enkele manier van reizen zo milieuvriendelijk als de fiets.

Zeker als je bekijkt dat de gemiddelde CO2-uitstoot van auto’s weer stijgt, door de versobering van de fiscale voordelen met auto’s met een lage CO2-uitstoot. Deze was in 2015 101 gram per kilometer en in 2017 109 gram per kilometer. Als je voor korte ritjes van 4 kilometer de fiets pakt, scheelt dit maandelijks 25 kilo CO2 volgens Milieu Centraal.  

Wat kunnen we van corona leren?

Van de coronacrisis kunnen we het een en ander leren. Het CE Delft becijferde in opdracht van Natuur & Milieu wat het oplevert als 1 op de 10 mensen met een baan 1,5 dag meer dan voorheen thuis blijft werken. Dit scheelt volgens CE Delft jaarlijks 3 miljard kilometers aan woon-werkverkeer en 353.600 ton aan CO2. Stel je eens voor wat het voor het klimaat oplevert als mensen die overige dagen vaker de fiets pakken dan de auto!

Corona leidde wereldwijd tot meer ruimte voor de fietser in steden. Zo zorgde Parijs voor tijdelijke fietspaden en legde Berlijn pop-up fietspaden aan. In Engelse steden als Manchester en Londen werden autowegen afgesloten om de fietsers en voetgangers ruim baan te geven. Volgens de Fietsersbond blijft die fietsrevolutie in Nederland nog een beetje achter. In veel steden zijn delen van de binnenstad alleen nog toegankelijk voor voetgangers en niet meer voor fietsers. Toch zijn ook in Nederland mooie initiatieven. Zo verbreedt de gemeente Utrecht in Overvecht fietspaden om de 1,5 meter te kunnen bewaren.   

Illustratie gezonde fietsroute

Check gezonde fietsroute op Atlas Leefomgeving

Zoek je inspiratie voor een fietsroute om op 24 september te fietsen? Kijk dan eens op de Atlas Leefomgeving. Studenten van de Hogeschool Utrecht ontwierpen voor de Atlas Leefomgeving een gezonde fietsroute. De route is zo’n 33 kilometer lang. Dat is ongeveer twee tot drie uur fietsen. Bij het uitstippelen van de route keken de studenten naar de gezondheidsfactoren luchtgeluid en groen. Je start in Bunnik en via Werkhoven fiets je naar de Utrechtse Heuvelrug. In deze mooie en groene omgeving kom je helemaal tot rust. Een groot deel van de route gaat langs een gebied met minder luchtvervuiling. Ook fiets je door een stiltegebied.

Om het fietsen nog leuker te maken, vind je langs de route allerlei recreatiemogelijkheden. Zo kom je in het begin langs twee forten van de Hollandse Waterlinie (Fort Rijnauwen en Fort Vechten). Bij het eerste fort vind je een pannenkoekenhuis. In Houten is een leuk speelbos (Nieuw Wulven) waar kinderen kunnen spelen.

Stippel zelf een route uit voor de 24ste!

Woon jij niet in de buurt van Utrecht en wil je zelf een mooie fietsroute ontwerpen? Dat kan! Op de Atlas Leefomgeving combineer je eenvoudig de regionale fietsroutekaart met allerlei andere kaarten. Als je van rust houdt, kun je een mooie route door een stiltegebied plannen. Ben jij graag in de natuur? Maak dan een mooie route door een van de 21 Nationale parken. Heb je last van je luchtwegen? Ontwerp dan een schone lucht-route (zie kaart).  Willen de kinderen ook mee? Fiets dan langs een van de Speelplekken van Staatsbosbeheer. Misschien ben jij wel lekker vrij op 24 september en houd je van cultuur. Combineer natuur met cultuur en maak een mooie route langs een van de vele Rijksmonumenten.

Combinatie Regionale fietsroutekaart met Stikstofdioxidekaart 2018

Doe mee aan Fiets naar je werkdag

Kijk op fietsnaarjewerkdag.nl en meld je aan. Laat op sociale media weten dat je mee fietst en gebruik de hashtag #fietsnaarjewerkdag. Zo motiveer je anderen om ook gezond te bewegen. Heb je een mooie route ontworpen met de kaarten uit de Atlas? Laat het ons weten via atlas@leefomgeving.nl. Alvast veel fietsplezier!

Meer informatie?