De Atlas Leefomgeving vierde op 14 april 2022 haar 15e verjaardag in het Hof van Cartesius in Utrecht. Samen met alle partners die de afgelopen jaren hard meewerkten aan de Atlas. Een week later volgde de Atlas Werkconferentie Online, waar je mee kon doen aan allerlei workshops. Bekijk en lees hier welke circulaire, duurzame en gezonde initiatieven voorbij kwamen.

Het is 14 april 2022. Een hele mooie Nederlandse lentedag. Het zonnetje schijnt, de vogels en insecten vliegen vrolijk in het rond en in een shirt is het buiten prima te vertoeven. “Ren snel naar die regenton om de hoek en maak een foto voor de bingokaart!”, roept een deelnemer naar zijn teamgenoot. Aan de overkant van de tuin ontvangen deelnemers al wandelend tuintips van een IVN-medewerker. Weer een stukje verderop gluurt een ander groepje in één van de wormenhotels van compostier Rowin. Er wordt kennis uitgewisseld, gewandeld en vooral ook veel gelachen. Een geslaagde Atlas-dag! 

Hoera, 15 jaar informatie over jouw leefomgeving!

De Atlas Leefomgeving bestaat dit jaar vijftien jaar. En dat viert het Atlas-team op 14 april. Samen met iedereen die de afgelopen jaren aan de Atlas meewerkte buiten in dat heerlijke zonnetje op het Hof van Cartesius. Dit hof is de bekendste circulair gebouwde werkplek voor en door creatieve en duurzame ondernemers van Utrecht. De bevlogen oprichtster, architect Charlotte van Ernst, vertelt over haar droom. Eerst circulair bouwen in Utrecht, dan in Nederland en vervolgens over de hele wereld. En met circulair bouwen bedoelt zij écht circulair bouwen. Zij stelt de deelnemers de vraag: “Kunnen wij alle materialen een nieuwe bestemming geven?” Het verbaast je misschien (niet), maar het kan!

Dat zie je terug op het circulaire Hof van Cartesius. Je aandacht wordt gelijk getrokken door een toren middenin de tuin. Charlotte legt enthousiast uit: “Dit pand is gemaakt van een oude autogarage. Alleen herbouwden wij hem verticaal. Zie je de rode glazen gevel? Gaaf hè!” Maar daar hield de circulaire gedachte niet op. Eén kant van een gebouw bekleedde het Hof-team met oude vertrektijdborden van de NS. De andere kant? Dat werd een heel groot insectenhotel!

Toren Hof van Cartesius (Bron: Atlas Leefomgeving)


Aan de slag tijdens workshops

De deelnemers kwamen vol inspiratie terug van de rondleiding op het Hof van Cartesius. Het was nog maar het begin van de dag. Want er volgden nog twee workshoprondes. De geluidskunstenaar en onderzoeker Michiel Huisman van Soundtrackcity verzorgde één van die workshops. Michiel laat mensen beleven hoe een stad klinkt: “Het gaat bij geluid niet alleen maar over het aantal decibel. Het is ook belangrijk om een fijne geluidsomgeving te creëren. Daarom moet je ook kijken naar welk geluid bij welke omgeving past en wat de kwaliteit van dat geluid is.”

wormenhotel

 

Rick van Cleef van het IVN leerde de deelnemers hoe zij hun tuinen klimaatadaptief inrichten. Hij legt uit: “Met kleine maatregelen kun je namelijk een wereld van verschil maken voor bijen en vogels in je omgeving.” Deze workshop was onderdeel van de Week van de Groene Tuin die Milieu Centraal organiseert. Wormcompostier Rowin Snijder nam mensen mee in de wondere wereld van wormcomposteren. Hij gaf aan: “Wormen zijn veel boeiender dan je denkt en onder je voeten gebeurt veel meer dan je verwacht. Daarnaast is zo’n wormenhotel in de wijk een prachtige ontmoetingsplek in de wijk. Win-win!”

Een groen pad op een industrieterrein? Dat kan gewoon in het Werkspoorkwartier. Charlotte vertelde ook tijdens deze wandeling trots over deze en de vele andere duurzame ontwikkelingen in het Werkspoorkwartier.

Serge, Ivo en Caro van 52wekenduurzaam presenteerden de Buitenbingo. Deelnemers moesten in een klein half uurtje maar liefst 52 natuurlijke en niet-natuurlijke elementen fotograferen: een regenton, afval of bijvoorbeeld wilde planten. Het werd een Ren-je-rot, maar dan eentje die mensen bewust maakt van je leefomgeving.

Was jij er niet bij? Bekijk snel het volgende filmpje en (na)beleef de dag door de duurzame, circulaire plekken die voorbij komen op je beeldscherm.

Atlas Leefomgeving bestaat 15 jaar, video-impressie


Op naar de komende 15 jaar?

Op 21 april was het tijd voor de Atlas Werkconferentie Online. Tijdens de liveshow blikten Atlas-teamleden en ex-Atlassers vooruit op de komende 15 jaar. Wat waren de hoogtepunten? En wat zijn de dromen voor de toekomst? Ook deelden zij de nieuwste ontwikkelingen. Zoals de nieuwe straatklimaatapp in ontwikkeling. Met deze app wil het Atlas-team mensen motiveren om de kwaliteit van hun eigen leefomgeving te verbeteren. En wat te denken van Vind-je-plek? Dit is een omgekeerde Check je plek, de Atlas-tool om de kwaliteit van jouw leefomgeving te checken. Als gebruiker geef jij aan welke criteria jij in je leefomgeving geeft en op de Atlas vind je dan de plek die het beste bij je leefomgevingswensen aansluit. Handig als je een nieuwe woonomgeving zoekt.   

Daarna konden deelnemers mee doen aan zes workshops. Zo deelden Liesbeth Paardekooper en Marion van Amelrooij van Geluksplekken tips hoe je top-down en bottom-up verduurzaamt met duurzame doeners met gemeente Houten als casus. Gedragsdeskundige Eva van den Broek van Behaviour Insights leerde deelnemers hoe je hen kunt nudgen tot duurzame keuzes. En Jeroen Traudes van de gemeente Haarlem vertelde hoe je een gezonde omgevingsvisie vormt. Haarlem zet in op een 10 minuten-netwerk. Oftewel: alle voorzieningen op 10 minuten afstand van jouw woning. Te voet of te fiets.

Workshop gemist? Geen nood. Op het 
YouTube-kanaal van de Atlas Leefomgeving kun je ze terugkijken.

Atlas werkconferentie


Nog meer workshops!

Volg een workshop

In 2022 gaat Atlas Leefomgeving een nieuwe reeks maandelijkse workshops organiseren.  Leer van docenten van de HAS Hogeschool hoe je data als basisinformatie inzet voor participatie. Of maak nader kennis met de Atlas van de Regio van het Planbureau voor de Leefomgeving.  Wil je meer weten over voedselbossen? Volg dan in september de workshop Een voedselbos iets voor jou?

Meer informatie over de maandelijkse workshops vind je op de Atlas Leefomgeving. 

Ik wil ook meewerken aan een gezonde leefomgeving!

Was jij er dit jaar niet bij, maar ben jij wel nieuwsgierig geworden naar de Atlas Leefomgeving? Of wil jij graag ideeën delen voor een gezonde leefomgeving? Kom in contact met het Atlas-team!

Je kunt op verschillende manieren meewerken met de Atlas. En op die manier meewerken aan een groene, duurzame en gezonde leefomgeving. 

  • Denk mee in een van onze themagroepen. Als themalid zorg je samen met anderen dat alle belangrijke informatie rondom jouw thema op de website staat! En inwoners die informatie kunnen gebruiken.
  • Vind je het leuk om meer te weten over de tools die de Atlas ontwikkelt? Zoals de Straatklimaat-app of Vind je plek? De Atlas is altijd op zoek naar mensen die de tools willen testen.
  • Heb je een leuk idee voor een kaart of een onderwerp waar de Atlas aandacht aan moeten besteden? Laat het ons weten. 

Werk jij ook mee? Stuur het Atlas-team een bericht via atlasleefomgeving@rivm.nl