Check je plek 2.0

Op 21 januari 2021 ging de 2.0 versie van Check je plek live! De vragen stroomden binnen. Waarom nemen jullie ‘houtrook’ niet mee in de berekeningen voor de luchtkwaliteit? Wordt er gewerkt met satellietdata? Kun je je plek niet gewoon bij de buren checken? Lees hier welke antwoorden het Atlas-team geeft op alle interessante binnengekomen vragen en opmerkingen.

​Heb jij jouw plek al gecheckt met onze vernieuwde Check je plek? Bekijk het nieuwe jasje van Check je plek en krijg een nog nauwkeuriger beeld van jouw leefomgeving.
 
Het blijft leuk om te zien dat de tool Nederlanders uitdaagt om hun plek te checken en hen zo bewust maakt van hun leefomgeving. Niet alleen zorgde de lancering voor een piek in onze webstatistieken, we kregen ook veel reacties op Check je plek. Veel positieve reacties gelukkig: mensen vonden de nieuwe weergave veel overzichtelijker. Maar ook kregen we een aantal vragen en opmerkingen. De meest voorkomende reacties hebben we voor jou op een rijtje gezet.   
 
Veel vragen over houtrook
Wij krijgen veel vragen over de berekening of data achter de smileys. “Waarom nemen jullie ‘houtrook’ niet mee in de berekeningen voor de luchtkwaliteit?

Tweet Houtrook #lockdown

 

Houtrook wordt wel meegenomen in de berekeningen van fijnstof. Uit de Emissieregistratie van het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) blijkt dat 10% van de landelijke uitstoot van fijnstof (PM 2,5) uit houtkachels komt. De meest recente berekening van de Emissieregistratie laat een hoger percentage zien van 23%. Er komen namelijk ook gassen uit de schoorsteen die in de lucht worden omgezet naar fijnstofdeeltjes. Deze deeltjes tellen nu ook mee in de Emissieregistratie. Meer informatie over de gezondheidseffecten van houtrook en hoe je overlast door houtrook kunt voorkomen vind je op de pagina Houtrook: wat kan ik doen om overlast te voorkomen? Wil je weten wanneer je beter niet kunt stoken? Kijk dan op stookwijzer.nu. Deze tool geeft een stookadvies voor jouw adres.

Satellietdata?

Ook kregen wij een leuke vraag binnen over satellietdata.

Vraag over statellietdata

 

De Atlas gebruikt geen satellietdata. Een groot voordeel van satellietdata is dat men snel en voor een groot gebied een indruk krijgt van de luchtkwaliteit. Nadeel is echter dat de luchtkwaliteit op grotere hoogte wordt weergegeven. Deze resultaten kunnen afwijken van de luchtkwaliteit op de leefhoogte van mensen. Daarom kozen wij bij de Atlas om data te gebruiken die de luchtkwaliteit dicht bij het aardoppervlak laat zien.

Energielabel klopt niet!

Op Check je plek kan je ook jouw energielabel checken. Mooi natuurlijk, maar we kregen een aantal mailtjes van mensen met de melding dat hun energielabel niet klopte.  
De kaart met energielabels die we voor Check je plek gebruiken wordt één keer per jaar geactualiseerd. Heb jij na de update je woning energiezuiniger gemaakt? Dan zie je dit pas in de volgende update terug. Het kan echter ook zijn dat je alleen een voorlopig energielabel hebt. In Check je plek worden alleen de geregistreerde energielabels gebruikt. Deze worden pas toegekend als er een deskundige naar de woning heeft gekeken.

Wij ontvingen nog een interessante opmerking over de energielabelkaart! De resultaten in Check je plek kwamen soms niet overeen met de landelijke energielabelkaart. Hoe kan dat? Atlasser Harm ging direct op onderzoek uit. Wat blijkt? Het ingestelde zoekgebied rondom het geselecteerde adres was net iets te groot, waardoor soms de resultaten van een naastgelegen adres werden getoond. Dit is direct aangepast. Hierdoor zie je nu op Check je plek altijd alleen het energielabel voor jouw woning. Mede dankzij de gouden tip van een oplettende inwoner is de tool weer een stukje beter geworden!

Ik ervaar wél veel geluidsoverlast

Een aantal reacties stroomden binnen over het ervaren van veel geluidsoverlast. Zoals bijvoorbeeld op Twitter van @BuildBackGreen:

Tweet over geluid van wegverkeer

 

Vervelend dat Mart veel overlast ervaart. Bij de Atlas gebruiken wij een jaargemiddelde waarde (smiley). De grote pieken in geluid worden dan uitgesmeerd over een heel jaar. Daardoor zie je grote pieken in geluid niet terug op onze kaart.  Net zoals je perioden met minder geluid (geen vliegtuigen) ook niet terugziet op de kaart. Uiteraard zou het een mooie toevoeging kunnen zijn om ook de piekbelasting mee te nemen in de Check je plek-tool. Het Atlas-team gaat de komende tijd onderzoeken wat de mogelijkheden zijn.

Een rode smiley? Ik vind het een groene smiley!

Met de Check je plek-tool willen wij mensen bewuster maken van de (kwaliteit van) hun leefomgeving. Het kan zijn dat iemand zijn plek anders ervaart dan de score laat zien. Zo ook de terechte opmerking van één van onze Facebook- volgers: “De beleving speelt idd een rol.”

Reactie van ATLAS op Facebookbericht over Check je plek leefomgeving

 

Wij krijgen veel reacties waarin mensen aangeven dat zij vinden dat hun straat of buurt wél groen is. Of dat het wél voelt als een beweegvriendelijke omgeving. Dat is precies wat wij willen met Check je plek: dat mensen gaan nadenken over hun woonplek. En geïnspireerd raken om zelf aan de slag te gaan. Wat kan ik doen om mijn leefomgeving nog gezonder te maken? Nog groener, schoner of stiller? Want samen werken aan de leefomgeving is veel leuker!

Check je plek nu ook op jouw website

In ons eerdere Check je plek-artikel vertellen wij over de website pilot. Bij de Atlas zijn wij heel benieuwd of de tool makkelijk te integreren is op een andere website. Wat leuk om te zien dat geïnteresseerde partijen zich aanmelden.

Vervolg

Hoe nu verder? We gaan nu nadenken over nieuwe mogelijkheden voor een Check je plek 3.0. Wij ontvangen nog steeds heel graag jullie vragen en tips via atlasleefomgeving@rivm.nl. Oftewel: we blijven niet stilzitten en zullen Check je plek continu verbeteren. Daarnaast zetten wij ook ons werk voort om meer praktijkvoorbeelden te verzamelen op de Verken je buurt-pagina. En komen er binnenkort nog meer zelf aan de slag-tips op onze website. Ook dit jaar weer genoeg te verkennen en ontdekken bij de Atlas dus!