Heb jij een paar dagen vrij en houd jij een staycation? Dan valt in jouw eigen land genoeg te ontdekken! Bij de Atlas Leefomgeving delen wij graag hoe je dat op een leuke, maar ook gezonde manier doet. Ontdek welke koele wandelroutes jij tijdens een warme zomerdag kunt maken. Of zoek een fietsroute met drinkwaterpunten, zodat jij onderweg geen dorst krijgt. Misschien heb jij wel behoefte aan een schone lucht-fietsroute. Ga tijdens jouw staycation op pad met de Atlas Leefomgeving!

Ben jij een fanatieke wielrenner? Dan kan het op een zomerse dag wel eens gebeuren dat je jouw bidon al leeg hebt, voordat je überhaupt de wijk uit bent. Op de Atlas Leefomgeving vind je jouw redding: een kaart met alle openbare drinkwaterpunten. Bij openbare drinkwaterpunten tap jij gratis water. Zo hoef je onderweg geen plastic waterflesje te kopen, maar vul jij gewoon jouw bidon of waterfles opnieuw. De openbare drinkwaterpunten groeien in Nederland nog steeds. Je vindt de drinkwaterpunten op schoolpleinen, NS-stations, maar ook op jouw fietsroute.

Als je meerdere dagen op pad gaat, kun je de Landelijke fietsroutes-kaart met de Openbare Drinkwaterpunten-kaart combineren. Voor een dagtocht tijdens jouw staycation kijk je op de Regionale fietsroutes-kaart. Als je op de kaarten op de Atlas Leefomgeving bekijkt, zoom je in op de plek waar jij wilt fietsen. Je vindt een fietsroute en een goede drinkstop. 

Kaart van Nederland met openbare drinkwaterpunten en de landelijke fietsroutekaart

Bron: Links Openbare drinkwaterpunten in combinatie met de landelijke fietsroutes-kaart. Rechts de regionale fietsroutes-kaart.

Een echte koele wandeling!

Op een hete zomerdag kan het op sommige plekken in Nederland héél warm aanvoelen. Zo kan het midden in de stad op een plek zonder schaduw en wind heel heet worden. Veel heter dan ergens in de polder onder een boom met een lekker briesje. Heb je het heel erg warm? Dan kun je hittestress ervaren en gezondheidsklachten krijgen, zoals hoofdpijn.

Het kan wel fijn zijn om op een hete dag even naar buiten te gaan en te bewegen. Maak dan een koele wandeling. Combineer de Wandelroutes-kaart met de Gevoelstemperatuur-kaart. De gevoelstemperatuur geeft aan hoe de gemeten temperatuur aanvoelt. En waar jij dus hete, maar ook koele plekken vindt.

Kaart van Nederland met gevoelstemperatuur zomerse dag en regionale wandelroutes

Bron: Links Gevoelstemperatuur op een zomerse dag-kaart. Rechts de Regionale wandelroutes-kaart.

 

Zoek jouw gezonde fiets- of skateroute

Je hebt vast wel eens gehoord dat bewegen goed is voor je gezondheid. Wist je dan ook dat je door te bewegen minder kans hebt op diabetes, hart- en vaatziekten en depressieve klachten? Een tocht op de fiets of misschien wel de skates, dat is dus helemaal geen verkeerd idee.

Met de Regionale fietsroutes-kaart vind je mooie dagtochten. Via de knooppunten ‘knoop’ je je eigen route aan elkaar. Combineer bijvoorbeeld de fietsroutes-kaart met de Actuele Luchtkwaliteitsindex (LKI)-kaart. De kaart deelt de luchtkwaliteit van het afgelopen uur. Als de lucht niet schoon is, kun je luchtwegklachten krijgen. En dat wil je zeker niet tijdens het sporten. Zie je dat de luchtkwaliteit van jouw route matig tot zeer slecht is? Dan kun je beter een andere route uitzoeken. Wil jij bijvoorbeeld fietsen tijdens de spits? Vermijd de drukke wegen. En zo maak jij op die manier jouw eigen gezonde skate- of fietsroute!

Kaart van Nederland van luchtkwaliteit en regionale fietsroutes gecombineerd

Bron: Links de Actuele luchtkwaliteitsindex-kaart (2 augustus 2023, 11.15 uur) in combinatie met de regionale fietsroutes-kaart. Rechts alleen de Regionale fietsroutes-kaart.

 

Ben je toe aan een beetje rust en ontspanning?

Ben je de drukte en het geluid om je heen even zat? Ga op zoek naar een stille plek. Vermijd het auto-, vlieg-, trein- en ander verkeer. Dit kan een uitdaging zijn in het drukke Nederland. Op de Geluid in Nederland-kaart ontdek je waar je last kunt hebben van geluid. Leg deze kaart naast de kaart met de wandelroutes en je vindt rustigere routes om te wandelen. Of bekijk de kaart met alle stiltegebieden in Nederland. Stiltegebieden zijn gebieden waar de provincies de stilte beschermen. Het geluidsniveau ligt hier onder de 40 decibel. Stille en groene gebieden bieden mensen rust en helpen bij het herstellen van stress. Woon je vlakbij de Waddenzee of de Zeeuwse wateren? Dan heb je geluk. Want ruim de helft van de stiltegebieden ligt in deze gebieden. Kijk in welke regio jij het beste een rustige wandeling kan maken.

Geluid in Nederland en wandelroutes

Bron: Links de Geluid in NL-kaart in combinatie met de Regionale wandelroutes-kaart. In het midden zie je de Geluid in NL-kaart. Rechtsonder vind je de stiltegebieden in Nederland.

Kaart van Nederland met stiltegebieden

Nog meer ontspanning, ’s nachts?

Maak een sterrenwandeling voor nog meer rust en ontspanning. Wist je dat Nederland één van de landen is met de meeste lichtvervuiling? Misschien is het je wel eens opgevallen dat je in Nederland ‘s avonds op sommige plekken veel minder sterren ziet dan op jouw buitenlandse vakantiebestemming. Maak tijdens jouw staycation een keer een wandeling in het donker! Tijdens een heldere nacht kan je op bepaalde plekken een hoop sterren tellen. Bestudeer daarom nu de Hemelhelderheid-kaart en vind een goede sterrenplek.

Kaarten van Nederland met Hemelhelderheid 's nachts en wandelroutes

Bron: Links de Hemelhelderheid in de nacht-kaart. Rechts de Landelijke wandelroutes-kaart.

 

Helemaal klaar voor jouw staycation!

In Nederland is met de Atlas Leefomgeving dus genoeg te ontdekken. Wat ga jij doen tijdens jouw staycation? Laat het ons weten via atlasleefomgeving@rivm.nl.