Afbeelding
Waarom is buiten bewegen gezond?
Hoeveel uur moet jij besteden aan bewegen? Volgens de Beweegrichtlijnen moeten volwassenen en ouderen wekelijks minimaal 2,5 uur matig intensief bewegen (zoals fietsen of hardlopen). Daarnaast moet je twee keer per week bot- en spierversterkende activiteiten doen (bijvoorbeeld wandelen of krachttraining). Voor ouderen is het goed om dit te combineren met balansoefeningen. Kinderen moeten minimaal één uur per dag bewegen en drie keer in de week spier- en botversterkende oefeningen. Meer informatie over de beweegrichtlijnen vind je hier.
Het RIVM onderzoekt jaarlijks hoeveel Nederlanders aan deze richtlijnen voldoen. Hieruit blijkt dat meeste Nederlanders niet genoeg bewegen. In 2022 voldoen 45% van de mensen aan de Beweegrichtlijnen. Tussen 2019 en 2022 is een daling te zien. Dit komt met name omdat er minder wordt gefietst.
Dat is jammer, want bewegen is gezond! Door te bewegen verlaag je jouw kans op gezondheidsrisico’s. Volwassenen en ouderen lopen minder kans op hart- en vaatziekten, diabetes en depressieve symptomen. Bij kinderen zorgt buiten spelen voor een betere motorriek. Als je buiten beweegt, krijg je via zonlicht veel vitamine D. Dat betekent een beter immuunsysteem, sterkere botten en spieren. Ook heeft lichaamsbeweging een positief effect op je stemming en humeur. Dus waar wacht je nog op?
Afbeelding
Hoe beweegvriendelijk is jouw omgeving?
Een beweegvriendelijke omgeving is een leefomgeving die mensen faciliteert, stimuleert en uitdaagt om te bewegen, te spelen en te sporten. Uit onderzoek blijkt dat mensen uit een buurt met hoge beweegvriendelijkheid, dagelijks 766 stappen meer zetten dan mensen uit een weinig beweegvriendelijke buurt. De aanwezigheid van recreatie- en sportvoorzieningen in de buurt, waaronder parken en bankjes, kan daarnaast bij ouderen leiden tot meer bewegen. Voor kinderen zijn sport- en speeltoestellen en tevredenheid met de buurt van belang.
Op de Atlas Leefomgeving kun je bekijken hoe beweegvriendelijk jouw leefomgeving is. Bekijk de beweegvriendelijke kaart. Hoe meer sporthallen, speeltuinen en bos of strand, hoe hoger jouw gemeente scoort. Ook fiets- en wandelpaden tellen mee. Vind jij balsporten heel erg leuk? Ga op zoek naar de Cruyff Courts bij jou in de buurt. Of speel jij liever in de natuur? De plekken met speelnatuur van Staatsbosbeheer zijn ook op deze kaart te vinden. Voor wandelen of fietsen vind je verschillende wandel- en fietsroutes in onze Atlas-kaartenbieb. Veel beweegplezier!
Kaarten over bewegen
Afbeelding
Meer bewegen doe je zo!
- Zoek de beweging die bij jou past met de app van de Hartstichting. Welk beweegtype ben jij?
- Ga op ontdekkingstocht en zoek uit wat jouw fijnste sportplek is. Een schoolplein met goaltjes? Zodat je kunt voetballen met vrienden. Of een grasveld in een park? Daar heb je ruimte genoeg voor lunges en pushups.
- Door het vele thuiswerken zitten wij allemaal een stuk meer. En dat is niet gezond! Samen Gezond deelt inspiratie: meer staan en minder zitten! Verken samen met je stappenteller de buurt. Of begin je dag met een 7 minute workout.
-
Beweeg en meet! Download één van de vele beweegapps. Met Strava kun je jouw hardlooprondje delen met vrienden. Of een groepschallenge maken: deze zondag 40 km wielrennen! Misschien vind je Relive dan ook interessant? Dat is een hele toffe tool om jouw sportrondje in 3D terug te zien. Je kunt zelf foto’s toevoegen.
Bekijk meer tips om te bewegen.
Afbeelding
Bewegingsbeleid
- Ben jij geïnteresseerd in het sportbeleid voor heel Nederland? Bekijk eens het Nationaal Sportakkoord.
- Wil jij meer weten over het lokale sportbeleid voor jouw gemeente? Bekijk de Monitor Lokaal Sportbeleid op de website van het Mulier Instituut.
- Als inwoner kun je zelf aan de slag om jouw wijk beweegvriendelijker te maken. Heb jij een goed idee, maar is het financieel een uitdaging? Bekijk op de pagina Subsidies en fondsen voor bewegen in de wijk op de website van Nijha of één van de volgende subsidies jouw wijk op weg kunnen helpen.
- Bekijk waarom de opkomst van urban sports interessant is voor gemeenten en mooie kansen voor sportparticipatie biedt.
- Ben jij specifiek benieuwd naar de afspraken rondom een beweegvriendelijke omgeving? Kijk op Beweegvriendelijke omgeving van het Mulier Instituut.
- Hoe zorg je als stad dat mensen gezond oud worden? En hoe gebruik je daar de openbare ruimte voor? Bekijk het praktijkvoorbeeld van de gezondste stad van 2020: Groningen.
Kijk ook eens bij