Nieuw: op Atlas Leefomgeving: het thema Recreatie

Het wordt warmer buiten, de vogels beginnen weer te fluiten en de planten en bloemen staan in bloei. De winterjas aan de kapstok en hup, lekker naar buiten. Een mooi moment om onze nieuwe themapagina Recreatie te lanceren.  

Het thema Recreatie is nieuw binnen de Atlas Leefomgeving. Het voormalige thema Groen waarin zowel recreatie als natuur aan bod kwamen, is nu opgesplitst in de thema's Natuur en Recreatie. Zo kunnen onze gebruikers beter de informatie vinden die zij zoeken. Voorheen stonden alle recreatiekaarten, zoals wandel- en fietsroutes, tussen de natuurkaarten. Gebruikers hoeven niet meer te speuren, want deze kaarten zijn nu allemaal te vinden in de tab Kaarten op de themapagina Recreatie.

De nieuwe themapagina geeft een overzicht van de verschillende soorten recreatie en maakt daarbij onderscheid tussen Sport en bewegen, Beleven en Spelen, Ontmoeten en Ontspannen. Ook vinden gebruikers er informatie over hoe recreatie kan bijdragen aan de geestelijke en fysieke gezondheid van mensen en wat dit voor eisen aan de leefomgeving stelt. En wie in Nederland waar verantwoordelijk voor is als het gaat om recreatie.

Interessante mogelijkheden

De kaarten op de themapagina Recreatie bieden interessante mogelijkheden voor zowel burgers als beleidsmakers. Mensen die een dagje erop uit willen trekken, kunnen onze Landelijke Fietsroutes- en Lange-afstandswandelrouteskaart gebruiken om een mooie route te plannen. Bijvoorbeeld langs alle mooie Rijksmonumenten die ons land rijk is of door een Stiltegebied voor de rustzoekers.

Voor beleidsmakers bieden de themapagina en bijbehorende kaarten handvatten om strategische keuzes te kunnen maken. Bijvoorbeeld om te zorgen voor een goede afstemming van activiteiten van verschillende recreatiedoelgroepen, zodat bijvoorbeeld wandelaars en fietsers elkaar niet belemmeren. Of te zorgen voor een goede spreiding en bereikbaarheid van recreatiegebieden. Daarnaast biedt de themapagina ook handvatten om met een slimme inrichting mensen te verleiden tot (gezond) recreatiegedrag.

 

Hartelijk dank!

Eind 2017 kwam de eerste themagroep bij elkaar. En nu staat het nieuwe thema online. Dat had niet gekund zonder de bijdrage van alle geraadpleegde experts en leden van de themagroep Recreatie waarin Staatsbosbeheer, Recreatie Noord-Holland, Kenniscentrum Kusttoerisme, Wandelnet, Fietsplatform en Provincie Noord-Holland vertegenwoordigd zijn. Daarom willen we iedereen bedanken die aan de totstandkoming van het nieuwe thema heeft bijgedragen.