Afbeelding

Vrouw op bankje in natuur

Waarom ontspannen in de natuur?

Natuur is alles op aarde wat niet door ons als mens is gemaakt. Bijvoorbeeld planten, dieren, stranden, bossen en water. Misschien geniet jij wel eens van een lange boswandeling na een drukke werkdag. Of neem jij een avondduik in zee na die ellenlange vergadering. En voel jij je weer helemaal opgeladen. Dat is niet gek. Een bezoek aan natuur zorgt namelijk voor ontspanning en minder stress. Of zoals Omdenken het mooi omschrijft:

“Je zou minstens 20 minuten per dag in de natuur moeten doorbrengen. Tenzij je het heel druk hebt. Dan minstens een uur.”

Toch blijkt dat ongeveer 25% van de Nederlanders van 18 jaar en ouder niet vaker dan een paar keer per jaar in de natuur komt. Zelfs niet als we het bezoek aan eigen tuin mee rekenen. Vooral jongeren komen niet vaak in de natuur. Dat is zonde, want de natuur heeft zoveel te bieden. 

Afbeelding

Vrouw in een blauwe kayak op het water

Waar kun je ontspannen?

In Natura2000-gebieden worden bepaalde dieren, planten en hun natuurlijke leefomgeving beschermd om de biodiversiteit te behouden. Een deel van de Natura 2000-gebieden kun je bezoeken. Maar sommige delen zijn afgesloten, als bescherming van de planten en dieren er leven. Zo kan je de natuur beleven en blijft de natuur behouden.

Zoek de rust op in een van de stiltegebieden in Nederland waar alleen geluiden zijn toegestaan die bij het gebied passen en die onder de 40 decibel liggen. Of ga lekker uitwaaien aan de kust. De wind door je haren, zand onder je voeten en het ruisen van de zee.

Of blijf dichter bij huis en ga voor jouw rust naar het park om de hoek. Picknickkleedje erbij en lekker genieten. Misschien huur jij liever een kayak en kom je op het water tot rust. Vaar langs watervogels en geniet van het kabbelende water. Maak eens een wandeling op een van de Blotevoetenpaden. Trek je schoenen uiten voel het gras, mos, wol en houtsnippers onder je voeten.

Kaart over ontspannen

Rustig wandelen

Kaart van landelijke wandelroutes en stiltegebieden

Echt tot rust komen? Ga dan eens wandelen in een stiltegebied en geniet van de rust om je heen. 

Zwemplekken

Kaart met zwemplekken in open water

Neem eens een duik in open water. Op de kaart Zwemplekken zie je waar dat kan. 

Natura 2000-gebieden

Kaart regionale fietsroutes en nationale parken

Bewegen is ontspannend. Zeker als je de natuur ingaat! Bekijk op de fiets welke regionale fietsroutes door nationale parken heengaan.

Afbeelding

yoga in park

Gezondheid en ontspannen

Ontspannen is gezond. Wist jij dat 96% van de Nederlanders zich gezonder en rustiger voelt na een bezoek aan de natuur? Het ruisen van de wind, het ritselen van bladeren of een fladderende vlinder. De natuur vraagt op een zachte en niet dwingende manier onze aandacht. En ontspannen in de natuur stimuleert je creativiteit en je voelt je fitter, vrolijker en energieker.

IVN geeft aan dat twee uur in de natuur per week er toe leidt dat je je leven een hoger cijfer geeft. Haal je dat niet? Doe dan in oktober mee aan de jaarlijks terugkerende #2uurnatuur Challenge van IVN. Zoek het dichtsbijzijnde natuurgebied op en kijk wat voor effect ontspannen heeft op jouw gezondheid.

Soms is de natuur dichterbij dan je denkt. Heb je een tuin? Haal de tegels er uit en zet hier inheemse planten voor in de plaats. Een groene tuin lijkt een positief effect te hebben op de gezondheid. Heb je geen tuin? Kijk eens uit naar een buurtmoestuin. Of ga aan de slag op je balkon.

Op je blote voeten

Lekker op je blote voeten aan de wandel. Het kan! Nederland heeft speciale paden aangelegd waarbij je jouw schoenen thuis mag laten. Je loopt alleen op grond die jouw voeten fijn vinden. Heerlijk zo’n ontspannende wandeling met voetmassage. Kijk snel op de website van Staatsbosbeheer voor de verschillende routes in het land.
 

De stille stad

Woon je in een stad? Dan herken je vast dat er vaak reuring en geluid om je heen is. Dat kan gezellig zijn, maar waarschijnlijk heb je weleens behoefte aan stilte om tot rust te komen. Volgens stadsmaker Martine Sluijs worden stille plekken in de stad steeds schaarser. Ze deed samen met stadspsycholoog Sander van der Ham onderzoek naar de vraag: hoe kunnen steden de publieke ruimte slim gebruiken om meer rust te creëren voor stadsinwoners? Lees ons interview met Marine Sluijs om meer te leren over het onderzoek De stille stad of ga naar de website van de Provincie Utrecht.

Ontspannen in een stacaravan

Een vrouw staat op een terras voor een stacaravan

Atlas-redacteur Jeannine Brand kocht tijdens de coronapandemie met twee vrienden een stacaravan aan het water. Op fietsafstand van haar huis. Na een drukke werkdag letterlijk in rustiger vaarwater. Met de kayak door het kabbelend water en ruisende riet. Zwanen en meerkoeten zwemmen voorbij. Daar kan geen mindfullnessapp tegen op! 

Ontspannen in de Achterhoek

Eekhoorn in Achterhoek

Atlas-redacteur Mirjam Kroeze woont in hartje Utrecht en heeft een zomerhuisje in de Achterhoek. Ja, je hebt van die mensen… Is ze in Utrecht al blij als ze een koolmeesje ziet, in de Achterhoek is dat anders. De reeën kloppen nog net niet aan het raam ’s ochtends en de eekhoorntjes huppelen door de tuin.

 

Afbeelding

Ontspannen en beleid

Lees voor jouw bezoek aan een natuurgebied ook de tips van Staatsbosbeheer door. Op welke plekken mag je wildplukken, vissen en de hond uitlaten?

De natuur in ons land is kwetsbaar en staat onder druk. De biodiversiteit holt achteruit. De overheid maakt plannen om dit te verbeteren. Ontdek welke acties Nederland neemt: Nederland Natuurpositief.

Houd jij van stiltegebieden? Lees meer over hoe Nederland met de Wet milieubeheer zorgt dat provincies stiltegebieden (blijven) beschermen.

Kijk ook eens bij

Bewegen

Een man in vrijetijdskleding die aan het longboarden is

Kijk waarom (buiten) bewegen gezond is en doe inspiratie op!

Ontdekken

Een vrouw met wandelschoenen aan klimt over een hek in een weiland

Ontdek ons eigen land. Beleef waar we vandaan komen en doe inspiratie op. 

Onderweg

Foto van een brug met een fietser, wandelaar, tram en boten

Ontdek hoe je gezond en duurzaam van a naar b kan komen.